Doorgaan naar inhoud
Krijg 10% korting bij je 2e aankoop!
Krijg 10% korting bij je 2e aankoop!

Taal

Wat is de lampwork techniek?

Wat is de lampwork techniek?

Dit eeuwenoude ambacht is diepgeworteld in de geschiedenis van het betoverende Murano-eiland. Hier, te midden van de schilderachtige waterwegen en geplaveide straten, is een buitengewone vorm van fabricage ontstaan, die zijn weerga niet kent. Door verschillende soorten glas te laten samensmelten, worden voortdurend nieuwe en intrigerende vormen en kleurencombinaties gecreëerd.

De meester-glasblazers van Murano werken dag in dag uit met een gasvlam van enorm hoge temperaturen. Met ongeëvenaarde behendigheid en precisie gebruiken ze deze vlam om glas te manipuleren en te vormen, en zo steeds opnieuw nieuwe gevarieerde mallen en afmetingen te genereren.

Deze getalenteerde ambachtslieden gebruiken een palet van materialen, waaronder transparante en gekleurde glazen staven, evenals kostbare elementen zoals Murano glas, maar ook goud en zilver. Door deze diverse elementen samen te smelten, creëren ze kunststukken die een harmonieus samenspel van kleur en textuur vertonen. En zo worden hier de mooiste halskettingen, armbanden, oorbellen, horloges, beads en andere kunststukken gemaakt.

Deze methode van fabricage is van onschatbare waarde en vertegenwoordigt een belangrijk cultureel erfgoed op Murano. Het heeft de tand des tijds doorstaan, overgeleverd van generatie op generatie. Maar met alle technologische vooruitgang en veranderende tijden blijft het behouden van deze kunst een uitdaging. Het vergt niet alleen de beheersing van de techniek, maar ook een diepgewortelde toewijding aan de traditie en een verlangen om deze prachtige kunstvorm levend te houden voor toekomstige generaties.

Vorig artikel De geschiedenis van Murano glas
Volgend artikel Wat is Muranoglas?