Doorgaan naar inhoud
Krijg 10% korting bij je 2e aankoop!
Krijg 10% korting bij je 2e aankoop!

Taal

Wat is Muranoglas?

Wat is Muranoglas?

Murano glas is een type hoogwaardig glaswerk dat met de hand wordt vervaardigd op het eiland Murano, vlakbij Venetië, Italië. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw en staat bekend om zijn prachtige schoonheid en vakmanschap. Murano glas is beroemd om zijn levendige kleuren, ingewikkelde ontwerpen en unieke technieken die door generaties van vaardige ambachtslieden zijn doorgegeven.

De kunst van het maken van Muranoglas is eeuwenlang een goed bewaard geheim geweest, en de glasblazers van Murano hebben hun vaardigheden verfijnd om verbluffende kunstwerken te creëren. Ze maken gebruik van verschillende technieken, zoals blazen, vormen en snijden, om het glas te vormen tot diverse objecten zoals sieraden (oorbellen, armbanden, halskettingen, horloges en beads), vazen, schalen, beeldjes en kroonluchters.

In de duizendjarige geschiedenis van het bestaan ​​is het glasblazer-gereedschap niet veranderd. Ze werken met een ijzeren stok, hol van binnen, voor een derde bedekt met hout.

Aan het ene uiteinde van het riet bevindt zich een mondstuk, aan het andere - een speciale verdikking voor een set vloeibaar glas, dat in een oven smelt bij een temperatuur van meer dan 1000 ° C. De meester pakt een glazen bal met een buis op, blaast in het mondstuk en de holte van het product wordt gevuld met lucht.

Een van de meest bekende technieken in het Murano glasblazen is 'millefiori', waarbij ingewikkelde patronen worden gemaakt door kleine glazen staafjes van verschillende kleuren op elkaar te stapelen en samen te smelten. Een andere beroemde techniek is "aventurine", waarbij kleine metaaldeeltjes in het glas worden verwerkt om een sprankelend effect te creëren.

Vanwege zijn unieke schoonheid en vakmanschap is Murano glas zeer geliefd bij verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld. Bij het kopen van Murano glas is het belangrijk om de authenticiteit van het stuk te controleren, omdat er imitaties zijn geproduceerd in andere regio's.

Al met al is Murano glas niet alleen een bewijs van de vaardigheid en het vakmanschap van de glasblazers, maar ook een gekoesterd onderdeel van het culturele erfgoed van Italië en een buitengewone vorm van artistieke expressie.

Vorig artikel Wat is de lampwork techniek?
Volgend artikel Hoe weet je of je echt Muranoglas koopt?